Det er ikke alltid like lett å vite når det er nødvendig å grunne, og når du kan droppe det, og heller gå rett på tapetet. Tidligere denne uken ga vi deg guiden du trenger for å vite når du må grunne før maling, og her kommer tipsene som er kjekke å ha med seg før du skal tapetsere. Ifølge en meningsmåling utført av YouGov for Byggmakker, er det maling, beising og sparkling som står øverst på lista over innvendig oppussingsarbeid. Det er tre ganger så mange som vil male, kontra tapetsere. Men tapetsering er ofte like enkelt, det går raskere, og det åpner for veldig mange flere muligheter.
Det er viktig å velge riktig lim og å påføre rikelig da limet er med på å skjule mønstre og ujevnheter.
Eksempelvis må du bruke et lim med høyt tørrstoff på glassfiberstrie. For å glatte ut brukes helst en tapetbørste. Lim som tyter ut tørkes vekk med en fuktig svamp. Deretter kan du male eller tapetsere , alt etter hva du ønsker. Vi har hørt om at det finnes en variant som kan limes direkte på veggen?
Men konseptet er stort sett det samme: Underlagsduken festes direkte på stria med et tykt spesiallim eller -sparkel som påføres veggen med rulle. Ikke stort vanskeligere enn å tapetsere , om vi skal tro reklamen. Det er likevel en viktig forskjell, som gjør jobben et hakk mer komplisert.
Skal du tapetsere lønner det seg å grunne veggen med oljebasert heftgrunn eller interiørmaling som gir en tett hinne før du starter med tapetseringen. Det hindrer fukt fra tapetlimet å trenge inn i veggen for så å sive ut igjen etter tapetsering og lage blærer i tapetet. Velger du maling kan du male rett på den sparklede veggen. Hvis du skal helsparkle og ikke kan det, bør du spandere hørselvern - på resten av familien.
Blir nok mye banning og sverting før du er ferdig. Jeg er ikke ekspert, men prøver likevel: Ja, du kan male direkte på sparkel. Sparkelet kan likevel suge mer enn feks gips, ikke uvanlig å grunne først før toppstrøk for å spare på den dyre.
Dessverre er ikke verken livet eller tapetfjerning alltid like enkelt. Som regel er det en god del tapet igjen på veggen, som sitter godt fast med gammelt lim. Kanskje du til og meg skal ta av flere lag med tapet som har sittet uforstyrret på veggen i flere tiår.
Nå må du frem med sparkelen og rett og slett hakke løs. Veggfornyer: Kan fint brukes om man skal tapetsere veggen etterpå, men ifølge malermesteren egner seg ikke rett på glassfiberstrie. Slik sparkel på rull vil ikke gi en helt slett flate.
Eventuelt kan man sparkle veggen lett før man setter på veggfornyeren. Les også: Guide til hvordan du tapetserer. Det også lurt å sjekke om det går an å bare tapetsere over – om det er ny tapet du planlegger å legge på veggen.
Dersom du skal legge ny tapet, kan det i enkelte tilfeller gå helt fint å bare tapetsere over den gamle.
Tapetsere over den gamle. Benyttes på murte og støpte underlag og fjell. Meget smidig og enkel i bruk, kan legges ut i tykke og tynne lag.
Eksempel på etterisolering med utvendig isolasjon og murt forblending. Foto: SINTEF Byggforsk. Denne anvisningen omhandler etterisolering av murvegger. Anvisningen tar for seg planlegging og tilstandskontroll som grunnlag for valg av etterisoleringsmetode, og beskriver prinsippløsninger for utvendig og innvendig etterisolering. Kan jeg tapetsere over gammelt tapet?
Det er også en mulighet å tapetsere over det gamle tapetet, men det kommer an på hvilken type tapet som sitter på veggen. Hvis det er en papirtapet som sitter godt, så kan du tapetsere utenpå. Hvis tapetet er spaltbart, er det å anbefale at du fjerner tapetet først - det vil si rive av det ytterste. Om fiberstrien sitter ordentlig fast på veggen, er det nærmest umulig å få av.
Til gjengjeld kan du enkelt sparkle over det – uten å måtte frykte at det skal falle ned. Pussing av vegg i våtrom. Det er i prinsippet ikke noe forskjell på om du pusser vegger i et våtrom eller i et annet rom.
Metoden er den samme. Takk til deg og Kjell for nyttige innspill.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.