torsdag 6. februar 2020

Underpronasjon sko

Den nyeste moten til bra priser. Shop dine favoritter hos Ellos nå. Mote i alle størrelser! Fra jakker, bukser til topper. Pumps eller sneakers? Vi har sko til hverdags og fest!

Fri levering til Norge! For å forebygge skader trenger denne foten en sko som er stabil, og som motvirker innoverbevegelsen. De har også gjerne rett eller lett kurvet lest, noe som gjør skoen stivere. Dette vil også bidra til å begrense innoverbevegelsen. Du trenger sko med ekstra god støtdemping og liten bevegelseskontroll.


Dersom man overpronerer kan man noen ganger se at ankelen heller innover når man står eller går. På godt brukte sko kan du ofte se at skoene blir slitt på innsiden, spesielt ved helene. Ettersom overpronasjon kan føre til endel plager, er det viktig med forebygging.

Bruker man konstant høyhælte sko , går dette utover helsen og man blir da avhengig av høye hæler. Når det gjelder flate sko har de som regel ikke tilstrekkelig stabilitet og har ofte en veldig dårlig demping i mellomsålen. Så det er viktig at du bruker en type sko som har OK grunnstabilitet, det vil si at den ikke bøyer seg på midten. Dette gjør at disse skoene er stivere enn andre løpesko. På Fot- og ankelklinikkene på NEMUS Bryn og NEMUS Skøyen foretar vi først en fotundersøkelse, holdningsanalyse og vurdering av eventuelle skader.


Et svært viktig tiltak er å sørge for at man bruker riktige sko. Dette er sko som er stabile, med oppbygging eller fastere sålemateriale på innsiden, slik at den rullende bevegelsen innover unngås. Andre tiltak er å trene opp musklene i fot, ankel og legger, og unngå mye ensidig belastning. Det finnes mange sko med støtte for overpronasjon, men de fleste av disse er beregnet på løpere som lander på hælen og ruller igjennom hele steget.


Dersom du lander lenger frem på foten, bør du velge en sko med lavere høydeforskjell på hæl og forfot (dropp) enn de vanligste modellene, men som samtidig har støtte for overpronasjon. Man bør imidlertid være ha en forsiktig tilnærming til 0mm dropp sko , ettersom det er en større belastning på løpmuskulaturen. Sko som skal korrigere vridninger i foten, såkalt overpronasjon, kan faktisk øke sannsynligheten for skade, ifølge Schelde. I flere av studiene jeg har undersøkt er det brukere av overpronasjonssko som har størst sannsynlighet for å bli skadet under trening.


Det var også brukerne av slike sko som rapporterte om flest smerter under. Finn best pris på hvitevarer. Se de beste tilbudene!


For personer med normalpronasjon er det ofte en nøytral sko som er det beste valget.

Disse skoene har gjerne god støtdemping og stabilitet. Når vi snakker om overpronasjon betyr det at man faller inn i ankelledet når foten belastes. Det er når man opplever vondter at overpronasjonen bør korrigeres ved hjelp av stabile sko eller endringer i løpeteknikk.


Overpronasjon er svært vanlig og helt ufarlig. Pronasjonssålen kan enkelt flyttes og brukes i alle sko for å bidra til effektiv pronasjonsstøtte uansett aktivitet og skovalg. Pronasjonssålen er utstyrt med ESD-funksjon (Electrostatic Discharge) som gjør mulig å bruke sålen både i arbeids- og sykehusmiljø sammen med ESD-sertifiserte arbeidssko.


Kanskje du kan lage en liste over sko for underpronasjon som du tar med til butikken. Så kan du se hva de har, og prøve hvilke sko som kjennes best ut. Du skal se etter løpesko med støtte i resultatlisten under. Når ankelleddet knekker utover når du setter ned foten i løpesteget, kalles det underpronasjon. Roterer foten din utover har du underpronasjon.


Den vanligste fotstillingen er når foten er rotert innover mot fotbuen. Rundt er nøytrale, også er det noen som ligger helt på utsiden av foten og løper der. Selvfølgelig finner du også sko for over-pronasjon med ekstra god oppbygging og støtte.


Usikker på hvilken joggesko som passer for deg? Se vår nyttige guide for løpesko. Hos oss finner du også lettvektsko, som er laget for intervaller eller konkurranser. Her er det prestasjon som står i fokus, med meget god respons fra sålene.


Gamle sko bør byttes ut. Husk også at du bør bytte ut gamle løpesko – det finnes ikke noe enkelt svar på hvor gamle skoene bør være, dette avhenger blant annet av hvor mye du løper, hvor mye du eventuelt pronerer, og hvor tung (kroppsvekt) du er.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg