torsdag 29. oktober 2015

Järnvitriol silverbets

Järnvitriol är en populär, men också missförstådd produkt. Jag har under försommaren gått loss och målat på både det ena och det andra som gamla trälådor och en nybyggd trapp på vår altan i impregnerat virke. Herdins, löses i 7-liter varmt vatten.


Vattenlöslig silverbets tillsättes (påse silverbets räcker till liter järnvitriolvatten, alltså till ca kvm). Stryk lösningen på träet med pensel.

Alltid med snabb leverans! Professionell rådgivning. Blandningen med silver- bets gör det lättare att se till så att hela ytan blir behandla samtidigt som ytan får vacker färg. Ett kilo kostar under femtiolappen och ska blandas med vatten. Sedan beror åtgången på vilket virke man har.


Lösningen blir färglös och blaskig och för att få en färgeffekt med en gång och för att se var man behandlat rekommenderas att använda silverbets i lösningen. Tung grön gjutjärnstratt med avrinningshål i botten. Vacker i par på en trapp eller framför en entre.

Järnsulfat kan användas vid målning av trä fasader. För färgning av obehandlat trä och som reduktionsmedel. Gå till startsidan träguiden. Tillsätt lite såpa elle. Precis som naturen själv ger obehandlat virke med tiden.


Nackdelen med järnvitriol är vad jag förstår att det inte ger fasaden något som helst skyd det fungerar alltså som obehandlat trä. Men det är inget problem enligt många. En nackdel med järnvitriol är att det kan droppa och färga av sig på kringliggande saker såsom sten, trä, betong, fönster, dörrar m. Fungerar järnvitriol bra på tryckimpregnerat trä eller ska man låta bli? Behandlingen behöver ej återupprepas. Man kan tillsätta en påse (vattenlöslig silverbets ),enbart för att se var man strukit.


Färdig sats med järnvitriol och silverbets som blandas med L vatten. Används på nytt obehandlat trä där det framhäver träets struktur och ger ett åldrat. Jo jo, säger du aningen skeptisk, för du har läst att trä utan skyddande färglager bryts ner av solljus. Det har du alldeles rätt i, men det går så oändligt långsamt.


Fyndshopa av Sveriges bästa och billigaste varor hos toppsäljare!

Silverbetsen är ju vattenlöslig, så den får jag räkna. Bänk- och bordsskivan behandlades med järnvitriol blandat med silverbets för att få den skulle få en vacker grå. Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från Identifierade användningar Bets 1. Ger en vindpinad nyans. Strykes med pensel eller sprutas på. Har du järnvitriol kan du slänga med det också men fungerar lika bra utan.


Arbetet med fasaden har börjat och vi behandlar den med järnvitriol (=järnsulfat) och silverbets. För att undvika den gråna som järnvitriol ger, används zinkvitriol till ljusare slamfärger. Förpackning Kapsel, 3gram. Rengöring av verktyg Vatten.


Lagras torrt i originalförpackningen, ej över normal rumstemperatur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg