fredag 23. juni 2017

Når ble plogen oppfunnet

Ingen minimumsordre - Kjøp nå! Ofte var det ombygde hesteploger som ble brukt. I begynnelsen ble plogen slept etter en kjetting og det var nødvendig å ha en mann på plogen til å styre den. Etter hvert ble det utviklet ploger spesielt for traktor som ble dratt etter en trekkbom på traktoren. Disse plogene ble utstyrt med spaker som føreren kunne nå , slik at det ikke.


Penger som betalingsmiddel sniker seg så vidt inn på listen, og penicillin står der også.

Men hjulet blir slått når vi kårer historiens viktigste oppfinnelser. Uten en plog som kunne pløye voll (gressmark), var et rasjonelt jordbruk, hvor man blant annet skifte mellom åker og eng, umulig. Smallske ploger kom også til Norge. Senere fikk norske ploger ry, blant annet falkenstenplogen fra Borre og plogen fra Bygdøy kongsgård. Nå konkurrerer norske plogfabrikker med hell på verdensmarkedet.


Basert på dette mener enkelte forskere at hjulets opprinnelse ikke er knyttet til transport, men at det derimot ble oppfunnet og utviklet for å produsere leirvarer og krukker. Andre forskere holder fast ved at hjulet ble skapt for at det skulle bli lettere å forflytte mennesker og varer. Mens grøftemaskinene ble drevet av motorer, ble grøfteplogen utviklet for hestedrift.

Det var modellen som gårdbruker Engen hadde oppfunnet som nå hadde. Plogen ligner på Teien- plogen som ble oppfunnet i Telemark i ca. Vi vet ikke når den ble tatt inn i de museale samlingene. Ein plog trekt av oksar gjorde det mykje lettare for bonden å arbeide med jorda.


Den plogen vi kjenner i dag snur jorda slik at det som var under kjem opp og omvendt. Den plogen som sumerarane fann opp var derimot av ein annan type som kallast ard. Den rødbrune mahognien ble moderne i empiremøblene, og treets fine materialstruktur ble utnyttet, for eksempel ved bruk av rotstokken, som ofte var særlig livlig i mønsteret. Samtidig ble skjellakkpolering mer og mer vanlig. Den største av de kjente myntene av denne type hadde bilde av en okse med tilhørende plog og seletøy.


I en gaveøkonomi ble verdifulle varer og tjenester jevnlig gitt uten noen særskilt enighet om øyeblikkelige eller framtidige belønninger, det vil si at ingen formell quid pro quo eksisterte. Hjul ble ikke bare benyttet på vogner, men også som dreibare keramiske hjul, og vannhjul. Man kan selvsagt ikke hevde at hjulet er oppfunnet , det forekommer i ulike former i naturen, og bruken er like universell som mennesket selv. Nøyaktig hvem som fikk ideen til å lage mynter, vet man ikke, men de spredte seg i de følgende århundrene til hele middelhavsområdet. De første vestlige pengesedlene ble utstedt mye senere.


Når ble hjulet oppfunnet ? Du lurer på når det ble vanlig å bruke snus, og hvordan denne trenden oppsto. Informasjonen jeg har funnet om dette temaet er hentet fra internett.

På sine sider står det en lang forklaring. PLUSS: Lettet transport av varer over lange avstander. Inngår i de fleste oppfinnelser i dag. MINUS: Hjulet er nøkternt sett ikke spesielt banebrytende fordi det er så enkelt.


Det revolusjonerende ved Gutenbergs trykketeknikk var at den bygde på løse blytyper. Det finnes flere oppgangssager som er restaurert, og som dere kan besøke. Ved slike besøk regner jeg også med at du vil komme i kontakt med ressurspersoner som kan hjelpe dere med et restaureringsprosjekt. Linjene ble plassert under hverandre i det antallet en full side skulle utgjøre.


Deretter ble sidene plassert i en trykkpresse, påført trykksverte og trykt mot papir. Tørrplateteknikken revolusjonerte i særlig grad friluftsfotografering. Platene kom ferdig preparerte fra fabrikk og kunne monteres direkte i kameraet før eksponering.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg